Sarılma aksiyonunun ruh sıhhati üzerinde olumlu tesirleri bulunduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, “Sarılma, sevdiklerimizle aramızdaki bağlantıyı güçlendirir ve kendimizi uygun hissetmemizi sağlar.” dedi. Bebeklerin dünyaya geldiklerinden itibaren sarılmaya muhtaçlık duyduklarını vurgulayan İdeal, “Annesi sarıldığında kendilerini inançta hissederler ve ebeveyn ile çocuk ortasında güçlü bağ oluşur. Çocuğun özgüveninin artmasına yardımcı olur. Fizikî temas, çocukların hislerini düzenlemesine yardımcı olur.”dedi. İdeal, çocuklara sarılarak sevgiyi hissettirmenin kıymetini vurguladı.
ABD’de ortaya çıkan, sarılmaya ve kucaklaşmaya adanan bir gün olan 21 Ocak Dünya Sarılma Günü, 1986 yılından bu yana kutlanıyor. Dünya Sarılma Günü, herkesi aile ve arkadaşlarına daha sık sarılmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, 21 Ocak Dünya Sarılma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada sarılmanın ehemmiyeti ve psikolojiye tesirlerine ait değerlendirmede bulundu.
Sarılma, ruh sıhhatine yeterli geliyor
Sarılmanın ruh sıhhati üzerindeki olumlu tesirlerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Sarılma aksiyonu sırasında oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormonun pek çok olumlu yararı vardır. Sarılma aksiyonunun ruh sıhhatimiz üzerinde de olumlu tesirleri bulunmaktadır. Sarılma, sevdiklerimizle aramızdaki alakayı güçlendirir ve kendimizi yeterli hissetmemizi sağlar.” dedi.
Yaşamın birinci devirlerinde anneyle temas çok önemli
Çocukların gelişimi içinde tensel temasın epey değerli olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, “Doğum sonrası, anneler bebeklerini kucaklarına aldıkları birinci andan itibaren, bedenlerinde oksitosin hormonu salınımı artar, bu da bebeklerine bağlanmalarını sağlar. İnançlı bağlanmanın gerçekleşebilmesi çocuğun temel bakım veren kişi tarafından tensel gereksinimlerin karşılanması epeyce değerlidir. Ömrün birinci periyotlarında, deri cilde temas, anne ile bebek ortasındaki bağlantının temellendirilmesini sağlamaktadır.” diye konuştu.
Sarılmak bebeğe inanç duygusu veriyor
Bebeklerin dünyaya geldiğinden itibaren sarılmaya muhtaçlık duydularını belirten İnci Parıltı İdeal, “Anneleri onlara sarıldığında kendilerini inançta hissederler ve ebeveyn ile çocuk ortasında güçlü bağ oluşur. Çocuğun özgüveninin artmasına yardımcı olur. Fizikî temas, çocukların hislerini düzenlemesine yardımcı olur. Ağır bir his yaşarken baş edebilmesi sağlar ve sakinleştirmeye yardımcı olur. Çocuklara sarılarak sevgiyi hissettirmek değerlidir.” dedi.
Stresle başa çıkmasına yardımcı oluyor
Annenin çocukla temasının çocuğun karşılaşacağı zorluklarda yaşayacağı gerilimle başa çıkmasında da yardımcı olacağını belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, “Çocuğunuz öfkelendiğinde, onunla temas ettiğinizde kendisini inançta hisseder. Birebir vakitte çocukların karşılaşacağı gerilimle de başa çıkmalarına yardımcı olur. Kendilerini daha memnun ve sevildiğini hissederler. Oksitosin toplumsal bağların kurulmasına da yardımcı olur. Oksitosin hormonu ile gerilim düzeyi düşer, kan basıncı dengelenir ve bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Daha süratli yara güzelleşmesini dayanaklar. Ayrıyeten, bir çocuğun karşılaşabileceği toplumsal ve başka gerilim çeşitleriyle başa çıkmalarına yardımcı olur.” diye konuştu.
Sevgi görmeyen çocuklar olumsuz etkileniyor
Çocukların gelişimleri için çeşitli duyusal ihtarlara gereksinim duyduklarını da tabir eden Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Bu nedenle fizikî temas ve çeşitli deri teması onlar için çok değerlidir. Çocukların bilişsel gelişimlerini hızlandırır. Yapılan araştırmalara nazaran; sevgi görmeyen çocuklar ve doğumdan sonra cilt deriye temasa sahip olmamış olan çocukların bilişsel, duygusal ve fizikî sorunlara sahip olabildikleri ve kortizol seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı